Het NIMH heeft recent ruim 600 pasfoto’s gedigitaliseerd van Nederlandse mannen die in de periode 1942-1944 Groot-Brittannië wisten te bereiken om vanuit daar in geallieerd verband uiteindelijk deel te nemen aan de bevrijding van Nederland.

De geportretteerden maakten op verschillende manieren de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk. We zien Engelandvaarders die op eigen houtje de gevaarlijke overtocht over Het Kanaal hebben gewaagd. Bijvoorbeeld Peter Tazelaar die samen met Erik Hazelhoff Roelfzema (Soldaat van Oranje) in het geheim Nederland ontvluchtte. Naast Engelandvaarders zijn er ook opnamen van dienstplichtigen die uit alle delen van de wereld werden gerekruteerd en zelfs legionairs uit het vreemdelingenlegioen.

De mannen werden gefotografeerd om administratieve orde te brengen in een roerige tijd. Waarschijnlijk gebeurde dit in het Nederlandse legerkamp Wrottesley Park bij Birmingham.

Bij aankomst in Groot-Brittannië volgde voor een deel van de mannen al snel inzet als vlieger of grondpersoneel bij de Britse luchtstrijdkrachten. Een ander deel werd gerekruteerd voor de No. 2 (Dutch) Troop, voorloper van het huidige Korps Commandotroepen. Maar het merendeel van de pasfoto’s betreft de mannen die zijn ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade en als militair bij deze eenheid bijdroegen aan de bevrijding van Nederland. Bekende ‘Irenemannen’ zijn Sergeant Bram Grisnigt, verzetsman en agent voor het Bureau Inlichtingen in Londen en eerste luitenant E.J. baron van Voorst tot Voorst. De laatste werd onderscheiden met het Bronzen Kruis voor gevechtsacties in 1944  in Tilburg waarbij hij een militair van een zekere verdrinkingsdood heeft gered.

Helaas is het NIMH niet bekend met alle namen bij de pasfoto’s. Mocht u iemand herkennen of op een andere manier meer informatie hebben, dan horen we dat graag van u via commentaar onder de foto.

Vanaf deze week zijn de beelden te bekijken en gratis te downloaden op Flickr en op onze Beeldbank.

In onze digitale bevrijdingskrant 75jaarvrij.nl vindt u artikelen, podcasts, films en nog veel meer over de Prinses Irene Brigade.