1. Wat kan ik in deze beeldbank vinden?
  In deze beeldbank vindt u een groeiende selectie van foto's en films uit de collectie van het NIMH, over tal van onderwerpen, zoals de Meidagen 1940, de politionele acties in Indonesië en de inzet van de Nederlandse krijgsmacht tijdens vredesoperaties. U kunt met zoektermen en een aantal filters zelf zoeken naar afbeeldingen.
 2. Kan ik foto’s en films bestellen?
  U kunt van de foto's in de beeldbank gratis het beschikbare bestand downloaden door te klikken op de tekst 'download' links onder de foto in de detailpresentatie. In veel gevallen zal dit bestand een hoge resolutie bestand zijn, maar soms is er alleen een bestand in lage resolutie beschikbaar.
  Het aanvragen van een MPEG4-bestand van films is eveneens kosteloos mogelijk. U kunt hiervoor een verzoek richten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van het nummer en de titel van de desbetreffende film. U ontvangt het bestand dan zo snel mogelijk per webtransfer.
  Het is ook mogelijk beeldmateriaal op CD-ROM of DVD te ontvangen. Hiervoor dient u eveneens een verzoek te richten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In deze verzoekmail dient u het objectnummer van de gewenste foto('s) of film(s) te vermelden, alsmede uw naam- en adresgegevens (deze worden alleen gebruikt voor het afhandelen van uw verzoek). Voor de levering van CD-ROM's en DVD's brengt het NIMH € 2,50 per stuk in rekening.
 3. Wat zijn de voorwaarden voor het gebruik van een foto uit de collectie van het NIMH?
  Lees alles hierover in de Voorwaarden voor het gebruik van door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie verstrekt beeldmateriaal.
 4. Waarom kan ik op sommige foto's wel inzoomen en op andere niet?
  Sommige foto’s zijn nu nog alleen in lage resolutie beschikbaar. De kwaliteit van deze foto’s is te laag om op te kunnen inzoomen. In de toekomst zullen veel van deze lageresolutiebestanden geleidelijk worden vervangen door hogeresolutiebestanden waarop wel kan worden ingezoomd.
 5. Ik zoek beeldmateriaal over een specifiek onderwerp. Kan ik zoektermen combineren om de vangst te preciseren?
  Indien u een zoekterm invoert die uit meer dan één woord bestaat, zoals 'Koninklijke Marine', zal het systeem records weergeven waarbij beide woorden in de beschrijving voorkomen. Wanneer van belang is dat de woorden bovendien in de gegeven volgorde en zonder tussenliggende woorden in het record zijn terug te vinden (dus wel records met de precieze zoekvraag 'Koninklijke Marine', maar niet 'een officier van de Russische marine tijdens een bezoek aan de koninklijke stallen'), dient u de desbetreffende vraag tussen dubbele aanhalingstekens ("Koninklijke Marine") te plaatsen.
 6. Kan ik ook getrunkeerd zoeken?
  Ook dit behoort tot de mogelijkheden. De te gebruiken wildcards zijn:
  Wildcard voor één karakter: gebruik '?' (voorbeeld: 't?st' geeft de resultaten voor 'test', 'tast', etc.)
  Wildcard voor 0 of meer karakters: gebruik '*' (voorbeeld: 't*t' geeft de resultaten voor "TT', 'test', 'taart', etc.)
  Het is niet mogelijk om een zoekterm te beginnen met een wildcard.
 7. Ik zie een onvolkomenheid in een beschrijving. Wat kan ik doen?
  Foto’s en films beschrijven is en blijft mensenwerk, waarvoor het NIMH deels afhankelijk is van vrijwilligers en het publiek. Het NIMH is blij met alle commentaar die de kwaliteit van de beschrijvingen kan verbeteren. Iedereen, ook de niet-geregistreerde gebruiker, kan in het opmerkingenveld bij de foto’s en films suggesties voor verbeteringen aandragen. Deze worden vervolgens door ons gecontroleerd en bij gebleken juistheid verwerkt.
 8. Ik heb een opmerking ingezonden, maar zie hem bij de desbetreffende foto/film niet verschijnen.
  Opmerkingen worden pas zichtbaar nadat dezedoor medewerkers van het NIMH zijn goedgekeurd. Deze filtering dient om eventueel misbruik te voorkomen. Alle opmerkingen worden in behandeling genomen. Soms wordt een gesuggereerde wijziging direct doorgevoerd, maar het is ook mogelijk dat er meer onderzoek nodig is om de juistheid van een opmerking te verifiëren. In dat geval volgt eventuele aanpassing van de beschrijving pas in een later stadium.
 9. Ik wil me registreren maar krijg steeds een foutmelding bij de door mij gekozen gebruikersnaam en wachtwoord. Wat doe ik verkeerd?
  Let u er bij de keuze van uw gebruikersnaam en wachtwoord op dat deze alleen letters en cijfers bevatten. En mogen geen spaties en/of leestekens in voorkomen.
 10. Wat is het NIMH?
  Het NIMH is hét kennis- en onderzoekscentrum op gebied van de militaire geschiedenis in Nederland. Het werkterrein betreft de Nederlandse strijdkrachten in binnen- en buitenland; te land, ter zee en in de lucht, in de periode van de Tachtigjarige Oorlog tot nu.
 11. Bezit het NIMH nog meer collecties?
  Jazeker. Het NIMH bezit uitgebreide documentatiecollecties, een bibliotheek, een kaarten- en een filmcollectie. Indien u zich wilt verdiepen in de geschiedenis van de Nederlandse strijdkrachten kunt u deze unieke collecties zelf op onze studiezaal komen raadplegen. Wij verzoeken u daarvoor telefonisch een afspraak te maken. Zie voor de contactgegevens de website van het NIMH. Ook kunt u per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een schriftelijk informatieverzoek indienen bij het NIMH.
 12. Ik heb een bepaalde foto uit de NIMH-collectie in een boek gezien, maar ik kom die in de beeldbank niet tegen.
  De beeldbank bevat slechts een deel van de totale fotocollectie. De beeldbank groeit dagelijks, maar het is goed mogelijk dat er een door u gezochte foto ontbreekt. U kunt dan altijd de beelddocumentalisten van het NIMH per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. benaderen om een dergelijke foto te bestellen. Geeft u daarbij aan in welke publicatie en op welke pagina u de foto heeft gevonden. Indien u een scan van de desbetreffende foto meestuurt, scheelt ons dat zoeken en wij stellen dit daarom zeer op prijs.
 13. Kan ik ook afdrukken ontvangen in plaats van digitale fotobestanden?
  Helaas is dit niet mogelijk. U kunt in gedownloade digitale hogeresolutiebestanden echter zelf bij een fotoservice in de door u gewenste kwaliteit en afmetingen laten afdrukken.
 14. Ik heb een foto in de beeldbank gezien waarvan de rechten bij mij berusten. Ik heb hier geen toestemming voor gegeven.
  Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft getracht alle rechthebbenden van het fotomateriaal in de beeldbank te achterhalen. Mocht u desondanks van mening zijn dat fotorechten niet zijn gehonoreerd, dan kunt u contact opnemen met het instituut op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..